Híreink

Posted on

Fenntartható fejlődés

Mindannyian hallhattunk már a fenntartható fejlődésről, és annak fontosságáról, de ahogy a környezetemben tapasztaltam, sokan nincsenek vele tisztában, mit is jelent a Fenntartható fejlődés a mindennapokban?

A fenntartható fejlődés józan paraszti ésszel nem más, mint hogy ne használjunk fel többet a természeti kincsekből, mint amennyi termelődik, és ne termeljünk több szemetet, mint amennyit környezetünk lebontani képes.
Ez persze nem a teljes program, de a lényeg számunkra azt hiszem, mégis ez. Ne akarjunk többet a természettől, mint amit nyújtani képes.


Út a Fenntartható Fejlődés megfogalmazásáig

1872: Yellowstone Nemzeti Park alapítása
1960: Rachel Carson: Néma tavasz c-ű műve (a felhasznált kémiai anyagok kedvezőtlen hatásaival foglalkozott)
1968: Római Klub megalakulása (tagjai nemzetközi, független tudósok, befolyásos politikai és gazdasági szakemberek, akik a világot fenyegető környezeti és egyéb problémákkal, a világ jövőjével foglalkoznak
1970. 04.22: Az első Föld Napja rendezvény az Egyesült Államokban
1972, Stokholm: A növekedés hatásai c.-ű jelentés (a népesség és iparosodás folyamatainak globális következményeit vizsgálta)
1972: ENSZ megrendezi az első környezetvédelmi világkonferenciát
1973: Hortobágyi Nemzeti Park alapítása
1984: Az ENSZ létrehozta a Környezet és Fejlődés Világbizottságát
1987: A fentartható fejlődés megfogalmazása (Brundtland Bizottság)
1992. Rio de Janeiro: ENSZ Környezet és Fejlődés Konferencia
2002. Johannesburg: ENSZ Világtalálkozó a Fenntartható Fejlődésről


Fenntartható fejlődés

A Brundtland Bizottság definíciója szerint
„A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk igényeinek kielégítését.”
A koncepció alapvető feltevése, hogy az emberi társadalom a földi bioszféra része, így az ember, mint biológiai lény alapvetően rá van utalva a természeti környezet – a bioszféra emberen kívüli elemeinek – szolgáltatásaira. Az emberi társadalom működésének tehát illeszkedni kell e rendszer méreteihez és folyamataihoz, ha saját fennmaradását biztosítani akarja hosszú távon is.

A gazdaság csupán egy alrendszere az emberi társadalomnak és arra hivatott, hogy az ember jólétéhez szükséges javakat és szolgáltatásokat biztosítsa. Az emberi tevékenység célja tehát alapvetően a társadalmi jólét elérése, amelynek csupán eszköze a gazdaság, a lehetőségeket és korlátokat pedig a természeti környezet szabja. Ez a korlát pedig a környezet eltartóképessége. Eltartóképesség az a populációméret (növények, állatok, emberek), amit egy terület képes eltartani anélkül, hogy károsodna. Az eltartóképességet növelhetjük a technológiai fejlődéssel, ami biztosítja a kimerülő erőforrások mértékletesebb felhasználását akár a kevesebb, akár a korszerűbb (energia) felhasználással; valamint nagy eredményeket érhetünk el azzal, ha a kimerülő energiaforrásokat megújuló energiaforrásokra cseréljük.  Szerencsére napjainkban már egyre több szervezet és háztartás alkalmazza ezeket az új módszereket, és országszerte egyre több vállalkozás alakul a növekvő igények kielégítésére.

Kiemelt termékeink
Garancia regisztráció

A Honda 1+2 év garanciát vállal, ha kisgépét online regisztrálja, illetve betartja a garanciális feltételeket.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel még ma hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön az akciókról és újdonságokról.