Híreink

Posted on

Bioszféra 2

Úgy tűnt, hogy a rendszer tökéletes működéséhez minden feltétel adott: a mesterséges oxigénkörforgást, a vizes élőhelyek elemeinek körfolyamatait is reprodukálták. A lakók az összes élelmük 80 %-át maguk állították elő, az összes szemetüket és vizüket újrahasznosították. Minden gondos igyekezet ellenére azonban a rendszer hamarosan összeomlott.
Az oxigén szintje 21 %-ról 14%-ra esett vissza, a nitrogén-dioxid szintje megnőtt, a vizekben algavirágzás alakult ki, a szárazföldön a liános növények kiszorították a többi fajt, a 25 gerinces állatfajból 19 rövid idő alatt kipusztult, a virágos növényeket beporzó rovarokkal együtt, azonban a hangyák (véletlenül került be az a faj, amelyik elszaporodott), és a csótányok tömegesen elszaporodtak – ennek következtében a lakóknak maguknak kellett gondoskodniuk a növények beporzásáról és a kártevők távoltartásáról.

Az óceáni világban jóval kisebb mértékű volt a fajok kihalásának aránya, mint a szárazföldön, bár a víz savas kémhatása erősödött, és az édesvíz a víztisztítási rendszer hibájából fakadóan egyre sósabbá vált. A növények közül a kúszó- és gyomnövények szaporodtak el, kiirtásuk nehézkes, sokszor lehetetlen volt. A fák törékennyé váltak, sok kidőlt közülük. A sivatag helyén bozótos, füves terület jött létre.

A keletkező szén-dioxid egy része reakcióba lépett az épület betonjának kalciumjával, a felgyülemlett dinitrogén-oxid pedig károsíthatja az agyat. A napsugárzás intenzitását az üveg- és acélszerkezetű melegház nagymértékben csökkentette, a hőmérséklet magasabb, a fény viszont kevesebb volt a vártál.

Bár néhány helyen (lápvidék, óceán, korallzátony) a bent lakók emberfeletti munkájának köszönhetően virágzott az élet, a tanulság: a mi jó öreg Bioszféra I-ünk megértésétől (Földi Bioszféra) még igen távol vagyunk. Elmondhatjuk, hogy a rendszert sem megismerni, sem mesterségesen létrehozni nem tudjuk, még a legmodernebb technikával előállított eszközök segítségével sem. Bizonyítást nyert, hogy az egyes élőhelyek (pl. a sivatag) térbeli áthelyezése annak pusztulásához, funkcióváltozásához vezethet, amely beláthatatlan következménnyel járhat az emberek számára is (ld. az egyes állatfajok elszaporodását, ill. kihalását).

Kiemelt termékeink
Garancia regisztráció

A Honda 1+2 év garanciát vállal, ha kisgépét online regisztrálja, illetve betartja a garanciális feltételeket.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel még ma hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön az akciókról és újdonságokról.