Híreink

Posted on

Tavaszra várva

A tél végén érdemes egy kis időt szánnunk földünk előkészítésére a tavaszi ébredés előtt. Amint a természet magához tér téli álmából, szüksége lesz tápanyag-utánpótlásra és oxigénre. Attól függően, hogy milyen növények és elrendezés uralkodik kertünkben, eltérő ápolásra lehet szüksége, de az biztos, hogy meghálálja a törődést a benne levő sok növény.


Veteményesek

A veteményesekben a föld felső rétegének átforgatását semmi esetre se mulasszuk el elvégezni. Ilyenkor nem csak felszínre hozzuk a tápanyagban gazdagabb rétegeket, de oxigént is juttatunk a földbe, és a föld szerkezetének javulásával a vízelvezetés is nagy mértékben javulni fog. Így elkerülhető a víz pangása és az elültetett növényeink is elegendő tápanyaghoz juthatnak, amely fejlődésük első szakaszában létfontosságú lesz.

Amennyiben ősszel ezt nem tettük meg, érdemes lehet tápanyag utánpótlásról is gondoskodnunk – arra azonban ügyeljünk, hogy az ültetendő növényeinknek megfelelő mennyiségű és minőségű trágyát használjunk. Ha van komposztálónk, az abban elkorhadó szerves hulladékot még a talaj megforgatása előtt szórjuk szét kertünkben, hiszen a továbbiakban nagy szükségünk lesz helyre a tárolóedényben és a talaj is meghálálja a visszajuttatott tápanyagokat.


Ásó, kapa, nagyharang?

Maradjunk a kapánál. Miért is kapálunk? Mind a veteményeskertekben, mind a nagyobb megművelésre szánt területeken a kapára, illetve kapálásra van a leggyakrabban szükség. Akkor is érdemes kapálni, ha nem gyomos a talaj, hatásosabb lesz tőle az öntőzés, több víz tud a talaj mélyebb rétegeibe jutni. Azzal érdemes vigyázni viszont, hogy kora tavasszal – erősen fagyos időszakban – a nedves földet lehetőség szerint ne kapáljuk, mert a terület párolgási felületének növelésével növeljük az elfagyás veszélyét is.

Munkánk során használhatunk egyszerű, de jó minőségű ásót, vagy a feladatunk megkönnyítésére segítségül hívhatunk különböző gépeket is. A művelendő terület méretétől függően válasszuk meg segédeszközeinket, ellenkező esetben hosszú és fáradtságos munka vár ránk a tavaszi frissesség helyett.


Milyen kapát válasszunk?

A döntéshez mindenképpen tudnunk kell a terület méretét, milyen célra szeretnénk használni az eszközt, milyen talaj típusról van szó, milyen a gyomosodás mértéke? A nagyon kötött talaj felforgatásához szükségünk lehet kiegészítő súlyokra is – ha a gépünk nem lenne elég nehéz a művelethez.

Az első lépés ahhoz, hogy Ön szép kertet vagy veteményest készítsen, egy megfelelően előkészített talaj. A Honda kerti kapálógép vagy talajmaró segít abban, hogy ezt a munkát könnyebben és hatékonyabban végezhesse.

Kapálógépeink 60 éves fejlesztése során eljutottunk odáig, hogy Önnek a kert megmunkálása ne munka, hanem kikapcsolódás lehessen, hiszen gépeink minden vetélytársuknál kevesebb zajt, rezgést, és káros anyagot bocsátanak ki. A tökéletes súlyelosztás, a megfelelően erős motor és a legendás tartósság az, ami Önnek fontos lehet a kerti munkához.

Érdemes szem előtt tartani a választásnál a szervizhálózat kiterjedtségét és az alkatrész-ellátottság mértékét is csakúgy, mint a géphez vásárolható kiegészítők számát.

A Honda motorral hajtott kapagépek (Pl. Robikapa vagy Szentkirályi kapa) esetén jó ha tudja, hogy a motor csupán egy alkatrésze a gépnek, ettől még az nem lesz Honda gép – ez fontos lehet a szervizelésnél, illetve a tartozék vásárlásnál. Mindig a vásárlás helyén, vagy a gyártó cégnél érdeklődjön, ha segítségre van szüksége.


A tökéletes zöld gyep titka

Hamarosan beköszönt a várva várt tavasz. Ebben az időszakban a változó időjárás, és a rohamosan zöldülő természet, szempillantás alatt változtatja meg kertünk összképét. Az ősszel gondosan levágott pázsit, új életre kel az átvészelt fagyos tél után. Vigyázni kell, hisz ilyenkor a legsérülékenyebb a fű, és ilyenkor mindenképpen gondozást igényel. Tavasszal a fűnek is tápanyagra van szüksége, ezért szánjunk egy kis időt és energiát a trágyázására. Ez azért is fontos, mert a későbbi növekedéshez rengeteg energiára van szükségük.
A tavaszi gyepápolás 5 fontos szabálya

1. Rendszeres nyírás!

Hát, igen: a nyírás! Ollóval, kézi vagy motoros fűnyírógéppel, robotfűnyíróval vagy fűnyíró traktorral is nyírhatjuk a gyepet, de a szerszám éles legyen, hogy elvágja és ne felszecskázza a fűszálakat. A gyepet minden héten/minden második héten nyírni kell a növekedés ütemétől függően úgy, hogy a megmaradt fűszálak legalább 4-6 cm hosszúak legyenek. A kaszálék nem maradhat a gyepen (csak nagyon apróra vágott, kis mennyiségű levágott fű véget hagyjon a pázsiton, ha erre a célra kifejlesztett készülékkel nyírja a füvet – a Honda kerti gépei erre kiválóan alkalmasak, ezzel is visszatrágyázva a talajt), azt vagy a gép szedi fel, vagy magunk gereblyézzük össze. A levágott fű a komposztot gazdagítja, de ahhoz, hogy gyorsan elkorhadjon, össze kell keverni egyéb szerves kerti hulladékokkal.

Az őszi telepítésű, fiatal gyepet ajánlatos a nyírás után meghengerezni, mert ez elősegíti a fűtövek bokrosodását, minthogy a gyepet alkotó fűfélék minden szárcsomónál képesek gyökeret fejleszteni.

2. Bőséges öntözés

A mi, aszályosra hajlamos klímánkon a rendszeres és bőséges öntözés elengedhetetlen követelménye a szép pázsitnak. Lehetőleg este, (automata öntözőrendszerrel éjjel) öntözzünk, de feltétlenül kerüljük el az öntözést napsütéses időben, mert akkor igen nagy a víz párolgási vesztesége.


3. Tápanyag-utánpótlás

A rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot veszít, ezért most tavasszal, feltétlenül szükség van a trágyázására.


4. Figyeljünk a gyomokra!

Nincs olyan gyep, amelyben ne jelennének meg a gyomnövények. Ezek közül a legagresszívebbek a tarack, a moha, a gyermekláncfű, a széles levelű útifű, újabban pedig a madársóska. Keskeny pengéjű gyomásóval vagy vegyszerrel szabadulhatunk meg tőlük.


5. Levegőztessük a talajt!

Az idősebb gyepek felújítása el sem képzelhető levegőztetés nélkül. Erre most már kiváló kézi és motoros gépek állnak rendelkezésre, amelyek meglazítják az öntözés és a taposás következtében megülepedett talajt. A módszer nálunk még nem elterjedt, érdemes kipróbálni!


Sövények, fák és cserjék

A fás szárú növények metszése, formázása is aktuális tavasszal. Szakszerű metszés segítségével gyümölcsfáink hosszabb időn át, bőségesebben teremnek majd. Fiatal facsemeték metszésével várjuk ki, amíg beindul a fákban a nedvkeringés, csak utána kezdjük el formára alakítani a lombkoronát. Ügyeljünk rá, hogy a beteg, sérült és befelé növő ágakat biztosan eltávolítsuk a fa koronájáról, ezzel is biztosítva a megfelelő szellőzést és az egészséges részek növekedését. A frissen vágott felületek kezeléséről se feledkezzünk meg, mert a szabadon hagyott ágakon keresztül könnyen megfertőződhet a fa.

A metszéshez használhatunk kézi szerszámokat, mint a metszőolló vagy kézi fűrészt, de megkönnyíthetjük munkánkat az erre alkalmas gépekkel is.

Egy az erre a célra kialakított láncfűrész adapter hosszabbító szárakkal, vagy azok nélkül is hasznos segítség lehet akár kar vastagságú ágak vagy rönkök vágására, darabolására. Két lábbal a földön állva használhatjuk fák metszésére létra használata nélkül úgy, hogy mindkét kezünkkel a gépet tartjuk – ha szükséges. Nem kell kapaszkodnunk semmibe a magasban, így nem fogjuk elveszteni egyensúlyunkat, biztonságosan végezhetjük munkánkat.

A láncfűrész adapter használatakor – különösen magasban való munka esetén – ügyeljünk rá, hogy a leeső faágak nehogy sérülést vagy kárt okozzanak bennünk vagy környezetünkben!

A sövények ápolása, nyírása még sosem volt ilyen egyszerű. A Honda sövényvágó adapterével gyerekjáték a megfelelő, kívánt forma kialakítása. A vágás szöge állítható, így akár függőlegesen, akár vízszintesen dolgozunk, kezeinket és karjainkat természetes pozícióban tarthatjuk, ezzel kímélhetjük ízületeinket, izmainkat. A magas sövények gondozása sem jelenthet problémát; egy szár-hosszabbító adapter segítségével akár 2-3 méter magas sövényeket is egyszerűen elérhetünk nyújtózkodás és létra használata nélkül. A 3 oldalú pengék biztosítják a roncsolás-mentes és biztos vágási végeredményt a kés minden centiméterén.

Vágás során ügyeljünk rá, hogy a pengék ne akadjanak bele kiálló drótokba, vezetékekbe vagy oszlopokba; minden használat előtt ellenőrizzük a pengék épségét és megfelelő működését.

Kiemelt termékeink
Garancia regisztráció

A Honda 1+2 év garanciát vállal, ha kisgépét online regisztrálja, illetve betartja a garanciális feltételeket.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel még ma hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön az akciókról és újdonságokról.