Híreink

Posted on

Őszi teendők a kertben

A nyár elmúltával ránk köszön szeptemberben az ezer színű, ragyogó ősz. A természet lassan nyugovóra tér, ezt jelzi a sárguló levelek végtelen hada. Élvezzük ki az indián nyár minden percét, és ezalatt készítsük elő kertünket az előttünk álló nyugalmi időszakra.


A veteményes gondozása

A nappalok és a napos órák számának rövidülésével a veteményesünk is szép lassan kiürül, növényeink leteremnek. Kedvenc zöldségeinkből, virágainkból ilyenkor gyűjtsünk magokat – ne felejtsük ki a magról szaporítható, nem évelő fűszernövényeinket sem! -, gondoskodjunk azok szárításáról és megfelelő tárolásáról. Az egyes tasakokat, tárolóedényeket címkézzük fel, mert bár most még könnyen lehet, hogy emlékszünk arra, melyik tasakba mit tettünk, a tavasz és a vetés ideje még messze van.

Az elszáradt egynyári növényeket gyökerükkel együtt húzzuk ki a földből és komposztáljuk. A  kertet lehetőség szerint ássuk vagy kapáljuk fel, hogy ezzel is előkészítsük a földet a következő időszakra – a homokos talaj tél előtti felásását kerüljük, nehogy a szél a tél folyamán széthordja a fellazított földünket.


Gyümölcsfák

Már most gondoljuk végig, hogyan szeretnénk kialakítani kertünket, elrendezni növényeinket a következő évben. Az ősszel elvetendő vetőmagokat a hidegebb idő beálltával – de még jóval a fagyok előtt – ültessük el; ilyenek például a sárgarépa, petrezselyem, hagyma, sóska, spenót, saláta, mák vagy levendula, így már kora tavasszal növekedésnek indulhatnak, és mi is korán juthatunk értékes vitaminokhoz, tápanyagokhoz.

Az új gyümölcsfa telepítésére az őszi időszak a legideálisabb. Ügyeljünk rá, hogy csak megbízható helyről, szakértők segítségével válasszunk facsemetét, a helyes ültetés módjáról és a csemete gondozásáról is kérjünk tájékoztatást a vásárlás helyén, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Figyeljünk rá, hogy korábban kivágott fa helyére ne ültessünk ugyanolyat.

Hagyjunk elegendő helyet a facsemeték telepítésekor az egyes fák, bokrok, és egyéb növények között; gondoljuk át a napsugarak irányát, ne árnyékoljuk be veteményes kertünket, viszont biztosítsunk elegendő mennyiségű árnyékot gyermekeink játszóterén, saját pihenőhelyeinken.

A meglévő gyümölcsfák metszése szintén fontos feladat. A sérült, beteg és befele növő ágakat távolítsuk el – ügyeljünk rá, hogy a beteg ágak és levelek ne kerüljenek bele a komposztba. A bokrok, cserjék metszését se felejtsük el. A letermett, kiszáradt, felkopaszodott vesszőket tőből vágjuk le.

A fiatal gyümölcsfák törzsének védelméről gondoskodjunk védőhálóval vagy a fa törzse köré kötözött náddal, fóliával. A törzs alsó részének vékony rétegben történő meszelése szintén hasznos lehet a fagy elleni védekezésben.


Virágoskert

Évelő virágaink átültetésére vagy tőosztással való szaporítására a szeptember a legideálisabb időpont. A virághagymák új helyre való költöztetésére is ez az időszak a legkedvezőbb. A talaj fellazítását és a növények helyének előkészítését ásóval, vagy erre a célra kialakított mini kapákkal is elvégezhetjük.

A frissen átültetett növényeink számára gondoskodjunk megfelelő és folyamatos vízellátásról, hogy gyökereik még a tél beköszönte előtt regenerálódhassanak.


Rovarok, kártevők

A tavasszal és nyáron jelen levő rovarok és kártevők az ősz folyamán ugyanúgy jelen vannak kertünkben, mint a termékeny időszakban, legfeljebb nem látjuk őket. A talaj fertőtlenítésével és az őszi lemosó permetezéssel sokat javíthatunk kertünk talajának minőségén és egyben megakadályozhatjuk vagy csökkenthetjük a rovarok ismételt megjelenését és a gombás megbetegedések kiújulását az elkövetkező tavaszi időszakban.


A pázsit lelke a gyepszellőztetés

A mohás, levegőtlen pázsitra a gyepszellőztetés és a tápanyag utánpótlás (kerüljük a nitrogén tartalmú trágyát, mert az megzavarja a fű növekedési ritmusát) lehet a legjobb orvosság. Az őszi időszakban állítsuk magasabbra fűnyírónk vágási magasságát. A fákról és bokrokról lehulló leveleket időről időre gyűjtsük össze – erre kényelmes eszköz lehet egy lombfújó vagy lombseprű is -, ügyelve arra, hogy a beteg növényekről lehulló levelek ne kerüljenek bele a komposztba. Mivel az avarégetés nem megengedett, azokat egy erre a célra kijelölt zsákba gyűjtve adjuk le a helyi zöldhulladék-kezelőnél.

A megritkult, foltokban kipusztult fű felülvetése is szeptemberben esedékes – így még marad elég ideje a friss fűszálaknak megerősödnie a fagyok megjelenése előtt. Ha nagyobb területen készülünk füvesíteni, a munkálatok megkezdése előtt érdemes gyomirtást végezni a jobb végeredmény érdekében.


Gépeink tárolása

Kézi szerszámaink védelmének érdekében az utolsó használat után alaposan tisztítsuk meg eszközeinket, szárítva tegyük őket száraz helyre. Szükség esetén élezzük, javítsuk azokat.

Elektromos és akkumulátoros gépeink esetén szintén fontos a megfelelő tisztítás és a vezetékek, akkumulátorok, csatlakozók ellenőrzése. Figyeljünk rá, hogy beépített akkumulátoros gépeinket és különálló akkumulátorokat fagymentes, száraz helyen tároljuk!


Benzinmotoros gépek

Benzinmotoros gépeink esetében fontos, hogy az utolsó használat után járassuk ki az üzemanyagot a motorból, és az üzemanyagtankot és a karburátort is teljesen ürítsük ki. Zárjuk el a benzincsapot, vegyük le a gyertyapipát, és ezt követően alaposan tisztítsuk meg gépeinket mielőtt eltárolnánk.

Ha otthon nem tudjuk elvégezni az összes karbantartási munkát, érdemes még az őszi időszakban ellátogatni egy szakszervizbe, ahol kicserélik a motorolajat, levegőszűrőt és ellenőrzik a kés/ek, valamint az egész gép állapotát is. Ha szánunk időt az átvizsgálásra még ősszel, elkerülhetjük a hosszas tavaszi sorbaállást és biztosíthatjuk gépünk tökéletes működését a tavaszi munkák megkezdésekor.

Otthoni karbantartás esetén mindig a motornak megfelelő, a gyártó által ajánlott motorolajat és eredeti alkatrészeket használjunk, mert hosszú távon ezek segítenek megőrizni gépeink állapotát és csak ezekkel biztosítható a gép megfelelő teljesítménye.

Kiemelt termékeink
Garancia regisztráció

A Honda 1+2 év garanciát vállal, ha kisgépét online regisztrálja, illetve betartja a garanciális feltételeket.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel még ma hírlevelünkre, hogy első kézből értesüljön az akciókról és újdonságokról.