Az a szép zöld gyep... 2016.04.15
Amennyiben a hírlevél hiányosan, vagy egyáltalán nem jelenik meg, az alábbi linken, oldalunkon olvashatja:
http://www.hondakisgepek.hu/szep_zold_gyep_hirlevel.php
Az a szép zöld gyep...
Végre beköszöntött a várva várt tavasz. Április nem csak a rügyfakadás hava, hanem a kerti és a földmunkák igazi kezdete is. Ebben az időszakban a változó időjárás, és a rohamosan zöldülő természet, szempillantás alatt változtatja meg kertünk összképét. Az ősszel gondosan levágott fű, új életre kel az átvészelt fagyos tél után. Vigyázni kell, hisz ilyenkor a legsérülékenyebb a fű, és ilyenkor mindenképpen gondozást igényel. Április elején a fűnek tápanyagra van szüksége, ezért trágyázásra van szükség. Ez azért is fontos, mert a későbbi rendszeres nyírás miatt sok tápanyagot kell felhasználnia. Mit értünk rendszeres nyírás és gondozás alatt?

A tavaszi gyepápolás 5 fontos szabálya

1. Rendszeres nyírás!
Hát, igen: a nyírás! Ollóval, kézi vagy motoros fűnyírógéppel nyírhatjuk a gyepet, de a szerszám éles legyen, hogy elvágja és ne szecskázza fel a fűszálakat. A gyepet minden héten nyírni kell úgy, hogy a megmaradt tarlón a fűszálak 4-5 cm hosszúak legyenek. A kaszálék nem maradhat a gyepen, azt vagy a gép szedi fel, vagy magunk gereblyézzük össze. A kaszálék a komposztot gazdagítja, de ahhoz, hogy gyorsan elkorhadjon össze kell keverni egyéb szerves kerti hulladékokkal.
Az őszi telepítésű, fiatal gyepet ajánlatos a nyírás után meghengerezni, mert ez elősegíti a fűtövek bokrosodását, minthogy a gyepet alkotó fűfélék minden szárcsomónál képesek gyökeret fejleszteni.

2. Bőséges öntözés
A mi, aszályosra hajlamos klímánkon a rendszeres és bőséges öntözés elengedhetetlen követelménye a szép pázsitnak. Lehetőleg este, (automata öntözőrendszerrel éjjel) öntözzünk, de feltétlenül kerüljük el az öntözést napsütéses időben, mert akkor igen nagy a víz párolgási vesztesége.

3. Tápanyag-utánpótlás
A rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot veszít, ezért most tavasszal, feltétlenül szükség van a trágyázására.

4. Figyeljünk a gyomokra!
Nincs olyan gyep, amelyben ne jelennének meg a gyomnövények. Ezek közül a legagresszívebbek a tarack, a moha, a gyermekláncfű , a széles levelű útifű, újabban pedig a madársóska. Keskeny pengéjű gyomásóval vagy vegyszerrel szabadulhatunk meg tőlük.

5. Levegőztessük a talajt!
Az idősebb gyepek felújítása el sem képzelhető levegőztetés nélkül. Erre most már kiváló kézi és motoros gépek állnak rendelkezésre, amelyek meglazítják az öntözés és a taposás következtében megülepedett talajt. A módszer nálunk még nem elterjedt, érdemes kipróbálni!

Forrás: http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/marcius/a-tavaszi-gyepapolas-5-fontos-szabalya.html2016.04.15
HUDI
Segíthetek?
A hírlevelet regisztrációja alapján a www.hondakisgépek.hu küldte Önnek.
Ha nem szeretne több üzenetet kapni, a leiratkozáshoz kattintson ide!